Perinteiset syysmaastot. Avoin HVK:n maasto- ja veteraanimaastomestaruus ja HSKP:n maastomestaruus 2015

Koe peruttiin, syynä oli koepaikka. Kokeen järjestäjä ilmoitti minulle kaksi päivää ennen koetta että pelto jossa koe oli tarkoitus juosta, siinä oli ollut heinäseipäitä joissa oli kuivatettu heinää. Tiedustelin välittömästi onko mitään muuta paikkaa, sitä ei ollut saatavilla, sovin kilpailunjohtajan kanssa että reiät täytetään järjestäjän toimesta päivää ennen kokeen alkua eli perjantaina.

Saavuttuani koepaikalle 26.9.2015 lähdin eläinlääkäri Kati Dillardin kanssa tarkastamaan koepeltoa, välittömästi saavuttuani sinne löysin heti 5kpl täyttämättömiä reikiä, reiät olivat siis noin 10 cm halkaisijaltaan ja noin 60 cm syviä. Totesin ettei koetta voi juosta ko. pellolla, vaarana oli usean koiran vakava loukkaantuminen. Pidettyämme palaverin järjestäjän kanssa teimme päätöksen että pyrimme vapaaehtoisvoimin täyttämään reiät jotta saataisiin juostua edes alkuerät, paikalle saapuikin kymmeniä kilpailuttajia jotka etsivät ja täyttivät satoja reikiä ko. pellosta noin kolmen tunnin aikana, reikien täyttö tapahtui mullalla. Täytön jälkeen tehdyssä tarkastuksessa huomattiin, etteivät kaikki reiät olleet täynnä (tiivistetty), lisäksi oli olemassa riski että pellossa olisi vielä täyttämättömiä reikiä. Noin 20cm ruohikko vaikeutti reikien etsimistä huomattavasti ja niiden etsiminen oli todella haastavaa. Eläinlääkäri Kati Dillard totesi tällöin, ettei pellolla voi juosta. Perusteena koirien loukkaantumisvaara, pidettyäni palaverin kokeen järjestäjän kanssa päädyimme ratkaisuun jossa koe pyritään siirtämään toiseen ajankohtaan, valitettavasti tuota toista ajankohtaa ei löytynyt joten koe jouduttiin peruuttamaan lopullisesti.

Ainahan koepaikoilla on ollut monttuja ja reikiä ja aina on loukkaantumisen vaara olemassa kun osallistuu maastokokeeseen koiransa kanssa. Lähtökohta jossa koekäyttöön varatulla pellolla on satoja keinotekoisesti tehtyjä reikiä ja kun kyseinen tilanne on etukäteen ollut tiedossa jo pari kuukautta, ei ole hyväksyttävä. Kokeen ylituomarilla tai eläinlääkärillä ei tällaisessa tapauksessa ole muuta mahdollisuutta kuin kieltää koepaikan käyttö, heillä on mm. vastuu siitä että eläinsuojelulainsäädäntöä noudatetaan, ja edellä mainitun pellon käyttö on mielestäni varmasti ko. lain vastaista siinä vaiheessa varsinkin kun aletaan kyselemään maksajia tuhansien eurojen eläinlääkäri kuluille.

Suomessa on viimeksi 90 luvulla Harjavallassa jouduttu perumaan koe, silloin maa oli jäässä. Toivottavasti menee taas parikymmentä vuotta, ettei koetta tarvitsisi peruuttaa, ainakaan näin typerän syyn vuoksi. Ylituomari Mika Nyman.