Maria Stenbergin kolmas kausi Vinttikoiraliiton puheenjohtajana on lähestymässä loppuaan.
Terveiset vinttikoiraharrastajille on julkaistu myös Vinttikoira-lehden puheenjohtajan palstalla.

 

Hei kaikille!

Kevätkokous pidettiin tänä poikkeuksellisena aikana poikkeukselliseen aikaan syyskuussa. Kuten kevätkokouksessa aina, järjestettiin kokouksessa henkilövaalit. Ennen vaaleja käytin puheenvuoron siitä millaisia ominaisuuksia hallituksen jäsenellä olisi hyvä olla, ja mitkä ominaisuudet ovat huonoja hallituksen yhteistyölle ja SVKL:n jäsenkerhojen edulle. Tämä sitten sai yhden kokousedustajan kommentoimaan, että tästä ymmärtää niin, että 2019 valittu hallitus olisi ollut huono. Ei missään tapauksessa, hallitus oli erinomainen tässä poikkeuksellisessa ajassa. Käsiteltävistä asioista saatetaan olla eri mieltä, mutta ratkaisu on aina löytynyt demokraattisesti. Näin me ihmiset ymmärrämme toisella tavalla asioita, kun ne on tarkoitettu.

Pohdin kokouksessa ääneen myös sitä, mitä rotuja uuden hallituksen jäsenet edustavat. Tämä sai kokousedustajalta kommentin, että sillä ei olisi väliä. Sillä ei saisi olla väliä, mutta sillä on väliä. Jo tämän lyhyen ajan sisällä minulle on vitsailtu että, miltä tuntuu olla whippettien ja italianvinttikoirien liiton puheenjohtaja. SVKL edustaa kaikkia 10 ryhmän ja osaa 5 ryhmän rotuja. Meidän tulee ottaa kaikki edustamamme rodut huomioon niin koemuodoissamme kuin rotujärjestönä. Olen usein korostanut sitä, että hallituksessa olisi hyvä olla eri rotujen edustajia, jolloin saisimme eri näkemyksiä asioihin. Toivonkin, että ensi vuoden kevätkokous saisi liikkeelle eri rotujen edustajia ja hallitus saisi taas uusia jäseniä riveihinsä.

Olen toiminut nyt lähes kuusi vuotta SVKL:n puheenjohtajana ja ennen puheenjohtajuutta olin jäsenenä hallituksessa sekä puheenjohtajana Kilpailuvaliokunnassa. Tämä aika sai muistelemaan hallituksen puheenjohtajan pestini ensimmäisiä vuosia. Pidimme vuonna 2015 Ideariihipäivän hallituksen ja toimikuntien jäsenten kanssa. Keskustelimme paljon siitä, onko hyvä asia, että hallituksen jäsenellä on useampi tehtävä hallituksen tai toimikuntien sisällä. Tulimme siihen tulokseen, että kaikilla olisi mahdollisesti vain yksi tehtävä hallitustyöskentelyn lisäksi. Hallituksen jäsenet eivät tässä ole ihan päässeet tavoitteeseen. Pohdimme myös sitä, olisiko hyvä asettaa aikaraja puheenjohtajalle ja hallituksen jäsenille. Ehdotus oli, että kolme kautta eli kuusi vuotta olisi maksimiaika hallituksessa.

Avoimuudesta keskusteltiin myös paljon, usein kuultu kommentti kun on, että hallitus olisi salaseura. Onhan Vinttikoiraliiton avoimuus lisääntynyt paljon vuosi vuodelta. Viime vuosina on kritisoitu erityisen paljon sitä, että kansainvälisiin arvokilpailuihin ilmoittautuneiden koirien rotua ja määrää ei kerrota ilmoittautuneille. Tämä on hankaloittanut harrastajien matkasuunnitelmien tekoa, mutta eiköhän tähänkin löydetä hyvä ratkaisu.

Keskustelua on myös paljon ollut siitä kun ”markkinoidaan” sitä, että toivotaan uusia jäseniä riveihin, mutta kuitenkaan niitä ei lopulta halutakaan vaan pysytään vanhassa. Oma mielipiteeni on, että jos haluamme pysyä ajan hermolla niin hallituksessa olisi hyvä aina olla samaan aikaan ns. veteraanijäsen, jolla on kokemusta hallituksesta ja tämä ehkä estäisi samojen virheiden toistamisen, jonkin verran kokemusta omaavia jäseniä sekä täysin uusia jäseniä. Uudet jäsenet voitaisiin ensin ensin valita varajäseniksi ja mikäli heillä olisi innokkuutta jatkaa hallitustyöskentelyä, niin seuraavana vuonna he voisivat asettua ehdolle varsinaiseksi jäseneksi.

Mielestäni on myös hyvä, että hallituksen ja toimikuntien jäsenet osallistuvat aktiivisesti harrastajana kokeisiin ja näyttelyihin, sillä tämä on yksi tapa kuulla jäsenistöä askarruttavia asioita ja toisaalta itsekin ehkä huomata kuinka hyvin asiat monesti ovat.

Suomen Vinttikoiraliiton 70-vuotista taipaletta juhlittiin pienimuotoisesti Helsingin Vinttikoirakeskuksessa. Tilaisuudessa huomioitiin henkilöitä, jotka ovat merkittävällä tavalla edistänyt vinttikoiraharrastusta sekä kasvattajia, jotka ovat ansioituneet rotunsa keskuudessa. Lämpimät onnitteluni heille!

Mukavaa syksyä kaikille vinttikoiraharrastajille!

-Kilju-
Maria Stenberg

Terveisiä Vinttikoiraliiton puheenjohtajalta