Vinttikoirakokeisiin kuuluvat rata-, maasto- ja ajuekokeet. Näihin kokeisiin voivat osallistua kaikki rodut FCI:n ryhmästä 10 sekä FCI:n ryhmästä 5 basenjit, etnankoirat, faaraokoirat, ibizanpodencot, kanarianpodencot ja portigalinpodengot. Lisäksi maasto- ja ajuekokeisiin voivat osallistua FCI:n ryhmästä 6 rhodesiankoirat.

Ratakokeet ovat nopeuskilpailuja, joissa 2-6 samanrotuista koiraa lähtee lähtökopista seuraamaan viehettä ovaalin muotoiselle radalle. Maalilinjan ensimmäisenä ylittänyt ja hyväksytyn suorituksen tehnyt koira voittaa. Ratajuoksukilpailut ovatkin nopeatempoisia ja tiivistunnelmaisia tapahtumia, joissa kilpailulähdöt kestävät matkasta ja rodusta riippuen noin 18-40 sekuntia per lähtö. Ratajuoksukilpailuja järjestetään Suomessa viidessä kaupungissa sijaitsevilla vinttikoiraradoilla: Helsingissä, Hyvinkäällä, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Vinttikoiraratoja ylläpitävät kerhot järjestävät kilpailukauden aikana viikoittain myös ratajuoksuharjoituksia, joissa lajiin pääsee helposti tutustumaan ja kokeilemaan.

Maastokokeissa koirat juoksevat, rodun kilpailuluokkaan osallistuvaan koiramäärään tai arpaonneen perustuen, yksin tai pareittain maaston tehdyllä, mutkittelevalla radalla edellä kulkevaa viehettä eli ”pupua” ajaen. Tuomarit pisteyttävät jokaisen koiran suorituksen ja omassa kilpailuluokassaan eniten pisteitä kerännyt koira voittaa. Maastokokeita järjestetään ympäri Suomea, ja suosittuja kisapaikkoja ovat laajat peltoalueet ja hiekkakuopat, joista löytyy myös korkeusvaihteluita tai luonnon omia näköesteitä. Maastokoepäivät ovat usein pitkiä ja raskaita niin koirille, omistajille kuin toimihenkilöillekin, sillä osallistujia on paljon ja kokeissa pyritään juoksemaan sekä alkuerät että finaalit. Myös vapaamuotoisia maastoharjoituksia järjestetään Vinttikoiraliiton jäsenkerhojen toimesta.

Ajuekokeet muistuttavat maastokokeita, mutta ovat oma koemuotonsa ja vaativat koiralta erilaista työskentelyä. Ajue koostuu kolmesta koirasta, jotka pystyvät toimimaan yhteistyössä metsästäessään maastoradalla edellään liikkuvaa viehettä. Tuomarit pisteyttävät jokaisen ajueen suorituksen ja suurimman yhteispistemäärän saanut ajue voittaa. Ajuekoe on vinttikoirakokeiden uusin koemuoto ja kasvattaa pikku hiljaa suosiotaan vinttikoirakokeiden joukossa.

Vinttikoirakokeissa noudatetaan kaikille koemuodoille yhteisiä Vinttikoiraliiton koesääntöjä sekä koemuotokohtaisia ohjeita. Koesääntöjä ja ohjeita noudattamalla varmistamme, että koetoiminta on laadullisesti yhtenäistä ja tasapuolista. Koesääntöjen ja ohjeiden keskiössä on kokeeseen osallistuvan koiran turvallisuudesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen. Kun ilmoitat koirasi osallistumaan rata-, maasto- tai ajuekokeeseen, tai lupaudut kokeeseen toimihenkilöksi, sitoudut noudattamaan Vinttikoiraliiton Koesääntöjä.

Rata-, maasto- ja ajuekokeita järjestävät Vinttikoiraliiton jäsenyhdistykset, ja kilpailukausi kestää maaliskuusta lokakuun loppuun. Kilpailukutsut, joista kunkin kilpailun tarkemmat tiedot käyvät ilmi, julkaistaan alkuvuodesta Vinttikoiraliiton Kilpailukalenterissa sekä Kennelliiton Koiramme-lehdessä.

Vinttikoirakokeiden järjestäminen perustuu vapaaehtois- ja talkootoimintaan. Kennelliitto ja Vinttikoiraliitto kouluttavat kaikkiin koemuotoihin koejärjestelyistä vastaavia koetoimitsijoita, palkintotuomareita ja ylituomareita, ja lisäksi Vinttikoiraliitto myöntää osalle toimihenkilöistä, kuten vieheenvetäjille ja lähettäjille, pätevyyden toimia tehtävissään. Kokeiden järjestämiseksi tarvitaan myös apua lukuisissa muissa kokeenkulun kannalta oleellisissa tehtävissä, ja näihin tehtäviin voi osallistua kuka tahansa vinttikoiraharrastuksesta kiinnostunut henkilö. Suosittelemme ottamaan yhteyttä omaan kerhoon ja hakeutumaan mukaan vinttikoiraharrastukseen myös toimihenkilön ominaisuudessa!

Vinttikoirakokeita valvoo ja kehittää Vinttikoiraliiton Kilpailuvaliokunta. Jos sinulla on koetoimintaan yleisesti liittyviä kysymyksiä, voit olla yhteydessä Kilpailuvaliokuntaan: kilpailuvaliokunta.svkl@gmail.com.