Kevät on jo niin pitkällä, että varsinainen koekausi alkaa tällä viikolla ja näyttelyharrastajillakin on näyttelyitä taas joka viikonloppu. On mukavaa päästä toden teolla harrastuskauteen. Nyt on hyvä aika pysähtyä hetkeksi miettimään kesäkauden toiveita ja tavoitteita.

Meillä on edessä tärkeä harrastuskausi. Heti toukokuussa järjestetään Kalajoella kaikkien aikojen ensimmäiset maastojuoksun maailmanmestaruuskisat ja muutenkin näyttäisi siltä, että parin vuoden tauon jälkeen kalenteri on taas täynnä koiraharrastuksia.

Jonkun tavoite on ehkä maailmanmestaruuspokaali, toisen hyväksytty koetulos ja kolmas haaveilee muutamasta uudesta valiotittelistä koiran nimen eteen. Vinttikoiraharrastus on monelle tavoitteellista. Samalla tulisi kuitenkin muistaa että sen lisäksi kaikki koiraharrastus on hyvin sosiaalista toimintaa ja yhteisöllisyys on hyvin merkityksellinen osa harrastusta. Kokeissa, treeneissä ja näyttelyissä vietetään paljon aikaa muiden harrastajien kanssa. Lisäksi hyvin tärkeänä tekijänä on luonnollisest rakkaus vinttikoiriin ja rakkaus niihin tärkeimpiin, eli omiin lemmikkeihin.

Koiraharrastuksessa koirayhteisö puuttuu yleensä todella nopeasti ja napakasti asiaan, jos koiria kohdellaan huonosti, ja näin tulee ollakin. Meilläkin on Vinttikoiraliitossa selkeät käytännöt tällaisten tapausten varalta.  Olisi kuitenkin todella tärkeää että koirayhteisö puuttuisi yhtä napakasti, jos jotain harrastajaa kohdellaan huonosti.

Vinttikoiraliiton hallitus on hyvin huolissaan tietoonsa tulleista kiusaamistapauksista. Yksikin tapaus on liikaa. Jokaisen tulee saada viettää vapaa-aikaansa ja osallistua harrastuksiin pelkäämättä joutuvansa kiusatuksi. Vinttikoiraharrastuksen osalta tämä koskee yhtälailla kokeita, näyttelyitä, harjoituksia ja kaikkea vapaamuotoisempaa toimintaa kuin somekirjoitteluakin. Tässä meillä kaikilla on yhteinen vastuu luoda hyvä pohja harrastukselle, sekä puuttua asioihin silloin kun kiusaamista tai muuta epäasiallista käytöstä havaitaan.

Vinttikoiraliiton hallitus on perustanut eettisen työryhmän miettimään toimia liiton eettisen toiminnan kehittämiseksi ja liiton eettistä toimintaa tullaan jo tämän kauden aikana tekemään näkyvämmäksi ja avoimemmaksi.

Harrastusilmapiiriä ei kuitenkaan luoda säännöillä ja rangaistuksilla. Se luodaan sillä, että jokainen meistä pitää siitä huolen, että kaikilla on kivaa yhteisen harrastuksen parissa. Otetaan uudet harrastajat mukaan ystävällisesti eikä vihoitella pahimmallekaan kilpakumppanille. Tervehditään, onnitellaan, otetaan mukaan.

Vinttikoiraliiton hallitus myös peräänkuuluttaa koko jäsenistön kansalaisrohkeutta puuttua asioihin, jos huomaa jotakuta kohdeltavan epäasiallisesti. Aina ei ehkä ole viisainta mennä itse väliin, mutta asiasta tulee ilmoittaa välittömästi esim. järjestysmiehelle tai tilaisuuden järjestäjän edustajalle. Otetaan kunnia-asiaksi, että Vinttikoiraliiton alaisissa tapahtumissa on kaiken epäasiallisen käytöksen osalta nollatoleranssi.

 

Suomen Vinttikoiraliiton hallitus toivottaa kaikille oikein mukavaa ja antoisaa harrastuskautta!

Vinttikoiraharrastajille